W niedzielę 10 października już po raz siódmy na terenie Stacji Doświadczalnej Oceny Odmian w Karzniczce odbyła się cykliczna impreza pod nazwą „Powiatowe Święto Ziemniaka – Słupskie Pokopki 2010”. Tegoroczne święto wspólnie zorganizowali: Departament Programów Rozwoju Obszarów Wiejskich Urzędu Marszałkowskiego w Gdańsku, Starostwo Powiatowe w Słupsku, Stacja Doświadczalna Oceny Odmian w Karzniczce, Gmina Damnica oraz Gminny Ośrodek Kultury i Sportu w Damnicy.
Ziemniaczane dożynki otworzyli: Wójt Gminy Damnica Maria Janusz, Starosta Słupski Sławomir Ziemianowicz, Sekretarz Stanu w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi Kazimierz Plocke, V-ce Marszałek Województwa Pomorskiego Wiesław Kamiński, Dyrektor SDOO w Karzniczce Bolesław Giczewski wraz z zaproszonymi gośćmi.
Niewątpliwą atrakcją imprezy były pokazy kulinarne, z udziałem braci Jana i Jakuba Kuroń oraz Tomasza Kunysza i Adama Wasylew, którzy przygotowali między innymi wyjątkowy pokaz carvingu (tajskiej sztuki zdobienia warzyw i owoców). Zgromadzona publiczność miała możliwość smakowania przygotowanych przez zaproszonych kucharzy potraw. Uznanie wśród publiczności zdobyły między innymi zupy: Kuroniówka – Kartoflanka i słupska pomuchlówka – polewka dorszowa w towarzystwie kluseczek ziemniaczanych i kołdunów z mięsem raka.
Podczas imprezy wyróżniającym się producentom ziemniaków zostały wręczone „Słupskie Bursztynowe Bulwy”, Minister Kazimierz Plocke wyróżnił także dwunastu rolników nagrodą „Zasłużony dla rolnictwa. Wśród nagrodzonych znaleźli się:
Lauraci nagrody „Zasłużony dla rolnictwa”:
Tadeusz Butkiewicz, Józef Klimczuk, Władysław Jasiewicz, Stanisław Mesek, Grzegorz Grzegorczyk, Andrzej Szabłowiński, Lech Góralski, Bogdan Adam Praszczak, Dominik Budźko, Jan Drabik, Jan Nowak, Maria Zander.
Laureaci nagrody: „Słupskiej Bursztynowej Bulwy”:
Małgorzata i Zenon Gola, Józef Klimczuk, Mirosław Bigus.
Starosta słupski wręczył ponadto nagrodę specjalną dla państwa Ewy i Dariusza Maziec za wybitne osiągnięcia w dziedzinie rolnictwa.
Jesienne święto było także okazją do przygotowania zimowych zapasów. Chętni mogli nabyć między innymi ziemniaki, jabłka wybierając z kilku ich odmian.         Odwiedzający imprezę przez całe popołudnie mogli także degustować niezwykłych ziemniaczanych potraw przygotowanych przez Koła Gospodyń Wiejskich. Publiczność wysoko oceniła walory smakowe takich przysmaków jak: zapiekanka ziemniaczana, babka ziemniaczana, pierogi ruskie, oponki, pączki ziemniaczane, faworki, pasztet z ziemniaków jajka i śledzia, orzeszki ziemniaczane, frytki, placki ziemniaczane, sałatka ziemniaczano-pomidorowa z sosem sezamowym, kluski śląskie, kopytka, pyzy, ciasto ziemniaczane ze śliwką, rolada ziemniaczana z grzybami, ziemniaki zapiekane w trzech smakach, kiszka ziemniaczana.
Jury, w którego składzie znaleźli się kucharze biorący udział pokazach kulinarnych nagrodę za najlepszą potrawę ziemniaczaną przyznało: Barbarze Mączce z KGW Bięcino za pasztet kartoflany ze śledziem. Jury wyróżniło także Koło Gospodyń Wiejskich z Damnicy za ciasto ziemniaczane ze śliwką oraz roladę ziemniaczaną z nadzieniem grzybowym.
Wiele emocji wśród publiczności i zawodników wzbudziła kolejna edycja zmagań o tytuł Sołtysa i Sołtyski Roku. W „ziemniaczanych” konkurencjach zmagało się sześć drużyn reprezentujących poszczególne gminy. Zwycięzcą konkursu została para Ewa Kus i Zbigniew Gabriel reprezentujący gminę Słupsk.
Słoneczna pogoda sprzyjała spacerom, toteż imprezę w ciągu ośmiu godzin odwiedziła kilkutysięczna publiczność i choć nie wszystkim udało się zakupić ziemniaczane specjały a do namiotu, w którym przygotowana była darmowa degustacja kartoflanych potraw nieprzerwanie ustawiała się długa kolejka uczestnicy jesiennego pikniku życzliwie i z uznaniem wypowiadali się na temat przygotowanych w Karzniczce atrakcji.
Publiczność chętnie odwiedzała także stoisko promocyjne Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich, na którym przez cały dzień można było zasięgnąć wszelkich informacji z zakresu aktualnie dostępnych, programów, projektów promujących obszary wiejskie, służących rozwojowi wsi i rolnictwa. Najmłodsi cieszyli się z rozdawanych przez hostessy gadżetów w postaci wiatraczków, chorągiewek, broszur i baloników.
Michał Folusiak Dyrektor GOKiS w Damnicy